Wat is EMDR-therapie?

EMDR is de afkorting voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een erkende en wetenschappelijk onderzochte benadering die werd ontwikkeld door Francine Shapiro. Het is een therapie voor mensen die lijden ten gevolge van een schokkende ervaring die ze hebben meegemaakt en deze niet op zichzelf kunnen verwerken, een therapie die ervoor zorgt dat de emotie kan worden losgekoppeld van de traumatische ervaring.

Sommige gebeurtenissen kunnen een diepe impact nalaten op je leven. De meeste van die gebeurtenissen kunnen we meestal zelf verwerken, doch soms ontwikkelen zich hierdoor psychische klachten zoals schrikreacties, vermijdingsgedrag, herinneringen aan desbetreffende gebeurtenis die zich blijven opdringen, beelden die je angstig maken en/of nachtmerries. Meestal spreekt men dan van een posttraumatisch stress syndroom (PTSS).

Hoe ziet een sessie eruit?

We starten met een intakegesprek waarbij ik jou wat beter leer kennen en te horen krijg wat jouw noden zijn, ik stel mezelf ook even voor.

Verder in het gesprek gaan we dieper in op de gebeurtenis die door jou werd ervaren als een traumatische beleving. Ik zal jou vragen om die beelden weer naar boven te halen en vragen welke gedachten, herinneringen en gevoelens deze bij je oproepen.

Wanneer de verwerkingssessie start zal ik jou opnieuw vragen om te denken aan die gebeurtenis, nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus terwijl jij hierop focust.

Er wordt gewerkt met sets, na elke set wordt er rust genomen. Tijdens deze rust wordt er gevraagd wat er in jouw gedachten en gevoel naar boven komt.

De procedure van EMDR brengt meestal een stroom van gedachten en beelden op gang, soms ook gevoelens en lichamelijk sensaties. Vaak veranderd er iets op één van deze verschillende vlakken. Na elke set wordt jou gevraagd je te concentreren op de meest opvallendste verandering, hierop volgt een volgende set.

Goed om te weten

Na een sessie met EMDR kunnen de effecten nog even doorwerken wat heel goed is. Sommige mensen hebben het gevoel de regie eventjes kwijt te zijn, omdat er nieuwe beelden en gevoelens naar boven komen.

Goed om te weten is dat dit meestal na drie dagen verdwijnt. Daarna zal er zich een nieuw evenwicht ontwikkelen. Aan te raden is dat je de dagen nadien bijhoudt welke gedachten en gevoelens er naar boven zijn gekomen dan kunnen we hier verder op doorwerken in een volgende sessie.

Bij verdere vragen neem gerust contact met mij…

Een EMDR-sessie?

Tijdinschatting

Dit is voor iedereen anders en afhankelijk van de klachten.

De eerste sessie zal wat langer duren doordat we een intakegesprek hebben, je mag rekenen op max. 1u30

De sessies die daarop volgen zijn max 1u

Het aantal sessies dat nodig is voor een blijvend resultaat verschilt van persoon tot persoon en bestaat meestal uit 2-7 sessies.

Tarief
Per sessie

70 euro

Betaalmethodes: Cash of Payconiq

Wie het verleden kan laten rusten heeft meer kracht en energie voor het heden en de toekomst.

~ Anton Oreto ~